Dialogue in the dark... Διάλογος στο σκοτάδι | Εκπαιδευτικές επισκέψεις
15042
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15042,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.5,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Το «Dialogue in the dark™» αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι μαθητές, βιώνοντας μια τόσο ξεχωριστή εμπειρία, έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα  και να ξεπεράσουν τα στερεότυπά τους σχετικά με την αναπηρία.

Υπάρχουν εξάλλου, πολλοί συσχετισμοί μεταξύ της δυνητικής εκπαιδευτικής εμπειρίας της ξενάγησης καθώς και των δραστηριοτήτων πριν και μετά από αυτήν, με την μετέπειτα συμπεριφορά και στάση των παιδιών στο σπίτι, στο σχολείο, κλπ. Ειδικά για τις σχολικές τάξεις, η επίσκεψη στο Dialogue είναι τόσο έντονη, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ανάλυση και εποικοδομητικό Διάλογο, μαθητών και καθηγητών, εντός της τάξης.

Το DiD μπορεί να διαφωτίσει τους μαθητές μέσα από το ίδιο το σκοτάδι. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς συμβαίνει

Σχόλια από μαθητές που επισκέφθηκαν την εγκατάσταση:

«Ήταν απίθανη εμπειρία! Ευχαριστούμε για όλα».

«Ήταν υπέροχα! Η εμπειρία ήταν καταπληκτική! Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό».

«Ήταν φοβερά, πραγματικά δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

«Μια από τις καλύτερες βόλτες της ζωής μου».

«Δεν υπάρχει! Εκεί μέσα τα μαθαίνεις όλα!»

«Ήταν μια τέλεια εμπειρία και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Μπήκα στη θέση τους και έμαθα να μην τα παρατάω ποτέ». «Όταν ήμουν μικρή φοβόμουν μην τυφλωθώ,

τώρα δε φοβάμαι καθόλου! Εύχομαι να ξαναέρθω».

«Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, πρώτη φορά κατάλαβα πως είναι να είσαι τυφλός».

Ο «Διάλογος στο σκοτάδι» διδάσκει την Διαφορετικότητα με μοναδικό και άκρως διασκεδαστικό τρόπο:

Σε μια απολύτως ασφαλή εγκατάσταση, ξεναγοί με προβλήματα όρασης, καθοδηγούν τους μαθητές, σε ομάδες των 8 ατόμων, σε μια βόλτα στο απόλυτο σκοτάδι, μέσα από ένα χώρο που προσομοιάζει το κέντρο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια αυτού του περιπάτου, που διαρκεί περίπου 60 λεπτά, οι μαθητές καλούνται να εκτελέσουν μερικές από τις καθημερινές τους δραστηριότητες, χωρίς να βλέπουν, μπαίνοντας με τον τρόπο αυτό, στη θέση ενός τυφλού ατόμου.
Ο χρόνος «αναμονής στο φως», πριν και μετά την ξενάγηση της κάθε ομάδας, αξιοποιείται με περαιτέρω εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες προσαρμόζονται, σε βαθμό δυσκολίας, ανάλογα με την ηλικία
και τον αριθμό των μαθητών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
Εξοικείωση με τη γραφή Braille και τα τεχνικά βοηθήματα τυφλών, που συμβάλλουν ώστε τα παιδιά,  να ενημερωθούν γύρω από τις αναπηρίες γενικότερα, και να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι τυφλοί πραγματοποιούν τις καθημερινές τους ασχολίες.

Ομαδικά παιχνίδια προσανατολισμού, εμπιστοσύνης, αντίληψης, καθώς επίσης και επιτραπέζια, που βοηθούν στην αφύπνιση των υπόλοιπων αισθήσεων, πέραν της όρασης, και την όξυνση των αντανακλαστικών.

Τέλος, οι μαθητές κατανοούν, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, ότι το παιχνίδι και η συναναστροφή με ένα τυφλό συνομήλικο τους, είναι το ίδιο  εφικτή και διασκεδαστική, όπως με οποιονδήποτε άλλο.

Τα σχολεία που μας επισκέπτονται καθημερινά , έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και σε διάφορες δράσεις που οργανώνουν εκπαιδευμένες ομάδες και αφορούν την τυφλότητα .